15. Travanj 2015.
20150411 110351

Prvi susret zajednica karizmatskog pokreta u Međugorju

Na nedjelju Božanskog milosrđa od 10. do 12. travnja 2015. godine u Međugorju je održan prvi susret zajednica karizmatskog pokreta Hrvatske i Bosne i Hercegovine povezanih u koordinaciju Obnova u Duhu Svetom. Susret je okupio više od tisuću predstavnika iz 60-tak zajednica, a došao je, kako su pojasnili inicijatori, kao rezultat višegodišnje čežnje za zajedništvom.

-Ova inicijativa već puno godina tinja u srcima članova svih zajednica ODS diljem Hrvatske i BiH. I ovo je čežnja koja je rasla u našim srcima i koja nas je okupila u Međugorju. U Hrvatskoj i BiH postoji 60-ak molitvenih zajednica koje su bile kao otoci sami u svojim područjima i ovo je prva inicijativa da ih se poveže. Ovim je otvoren put za još veću povezanost kroz zajedničku molitvu – kazali su Lordan Ljubenko i Damir Zukan, glavni inicijatori susreta.  

 

-Tek oni koji znaju koliko je bilo prijašnjih pokušaja okupljanja i traženja zajedništva, mogu cijeniti i shvatiti veličinu i značenje ovog susreta. Mnogi o njemu sanjaju cijeli život – gotovo kroz suze rekao je cijenjeni duhovnik fra Smiljan Kožul koji je predmolio posvetu susreta i svakog pojedinačnog člana Bezgriješnom Srcu Marijinu, Kraljici Mira, Kraljici obitelji i Kraljici Hrvata. 

U ime molitvenih zajednica iz BiH sudionike susreta pozdravio je fra Nikola Spužević koji je također izrazio veliku radost zbog susreta i zajedništva koje se njime počinje graditi. Susretu su prisustvovali i članovi karizmatskog pokreta ODS iz Italije  a predvodili su ih njihovi duhovnici Salvatore Martinez, predsjednik ODS Italije i don Guido Maria Pietrogrande.

Kroz sva tri dana susreta vladala je vrlo poticajna atmosfera u kojoj se osjećalo snažno zajedništvo, čemu je uz svjedočenja najviše doprinosila snažna zajednička molitva i slavljenje kojem su značajan doprinos dali i članovi zbora mladih "Božja pobjeda" koji djeluju u molitvenoj karizmatskoj zajednici pri crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu.   

Gost predavač na susretu je bio fra Ante Vučković koji je svojim katehezama u subotu i nedjelju o "Telentima" i "Talentima u službi zajedništva" ohrabrio sudionike da kroče po Gospinom putu malenosti i služenja. Gospa je došla ovdje u Međugorje da donese Nebo na zemlju pa svi mi, njezina djeca, ako budemo slijedili njezin put postat ćemo nositelji "komadića Neba na zemlji"- kazao je uz ostalo fra. Ante Vučković.   

Ovaj susret simbolizira i početak zajedničkog hoda zajednica ODS prema velikom susretu svih karizmatskih pokreta sa papom Franjom u Rimu 2017. godine. 

Foto: FOTOGRAFIJE S PRVOG ODS-a