5. Svibanj 2016.
20160402 092210

Nakon što je u travnju 2015. kao rezultat dugogodišnje čežnje za zajedništvom organiziran prvi susret predstavnika zajednica karizmatskog pokreta ODS Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u travnju 2016. na istom mjestu organiziran je i drugi susret. Sjeme zajedništva posijano godinu ranije i ovog puta dalo je puno roda. Susret je okupio oko 1200 sudionika iz 62 molitvene zajednice.  Geslo susreta "PO MILOSRĐU SVOME – PREOBRAZI NAS GOSPODINE" bilo je nadahnuto aktualnom godinom milosrđa i blagdanom Božanskog milosrđa koje se slavilo trećeg dana susreta na Bijelu nedjelju. Geslo je odabrano, kako su to u uvodnim riječima istakli organizatori susreta, jer PREOBRAZBA znači da se naučena ponašanja, načine razmišljanja i vrednovanja ovog svijeta ne preslikaju u zajednice nego da među njima vlada Duh istine i da ih uz vjeru i ufanje nosi i oblikuje djelotvorna LJUBAV.

Uz svećenike duhovnike prisutnih molitvenih zajednica i voditelje zajednica glavni govornici na susretu bili su: don Damir Stojić, studentski kapelan iz Zagreba, Oreste Pesare, direktor ICCRS Međunarodne katoličke karizmatske službe sa sjedištem u Vatikanu te sestra dr. Hannah A. Schulz iz Obnove u Duhu Svetom Njemačke.

Sve poruke susreta bile su usmjerene k otvaranju srca za primanje milosti po milosrđu Božjem kako bi mogli biti jednodušni i u tom jednodušju djelovati u Duhu – služiti, pomagati, ljubiti, razumjeti druge i prepoznati njihove potrebe, rasti u poniznosti i poslušnosti kroz kušnje koje Bog stavlja pred nas na našem duhovnom putu.

Don Damir Stojić na svoj nadahnut način govorio je upravo o Božjem milosrđu kroz tekstove iz Sv. Pisma, dok je Oresta Pesare dotaknuo sve snažnim svjedočenjem o svom obraćenju i putu od ovisnika do čovjeka vjere, aktivnog vjernika i evangelizatora. Tom prilikom svjedočio je i svoje iskustvo života u zajednici te progovorio o važnosti rasta u zajedništvu i kršćanskoj zauzetosti u sredini u kojoj djelujemo. Posebno se osvrnuo na dužnosti svakog člana zajednice Obnove u Duhu Svetom navodeći da mora biti aktivan u svojoj župi te ujedno progovorio i o nužnosti suradnje svake zajednice s lokalnim biskupom. Sestra Hannah Schulz, članica Zajednice Blaženstava, socijalna radnica s bogatim iskustvom održanih seminara diljem svijeta govorila je o načinu funkcioniranja njezine zajednice te općenito o strukturi grupe kako je gleda psihologija i sociologija, primijenivši je na strukturu molitvene zajednice.

Odaziv članova na seminar u Međugorju u tako velikom broju još je jednom potvrdio kako su ovakvi susreti itekako potrebni za izgradnju i osnaživanje njih i njihovih voditelja. Poticajnoj atmosferi svojim glazbenim animiranjem svoj doprinos dao je i slavljenički tim zajednice Božja pobjeda iz Zagreba. 

Foto: FOTOGRAFIJE S DRUGOG ODS-A