Biblija

Na početku zazovemo Duha Svetoga i zamolimo Njegovo vodstvo i prisutnost u vremenu koje posvećujemo svome Bogu, u kojem Mu se predajemo. Zamolimo Ga da nas nauči moliti. To su i apostoli tražili od Isusa, "Gospodine nauči nas moliti". Krščanin ništa ne bi trebao započinjati raditi a da ne moli za suradnju Duha Svetoga. 

 

 

Priprava za molitvu. Odvojimo si pola sata u tišini za čitanje Svetog Pisma. Odaberimo mjesto gdje ćemo imati mir i tišinu. Riječ za čitanje možemo uzeti iz dnevnih misnih čitanja. Sve radimo bez žurbe. Pomolimo se Duhu Svetom za vodstvo u molitvi. Nije dobro proučavati Sveto Pismo bez zaziva Duha Svetoga, nadahnitelja proroka i pisaca te nadahnitelja i tumača Riječi onima koji Ga zamole za  tumačenje. Niti jedan intelektualni napor ne može razumjeti Sveto Pismo bez suradnje s Duhom Svetim.

Molitva prije čitanja sv. Pisma

Isuse, istinsko svjetlo, koji osvjetljavaš svakog čovjeka koji dolazi na svijet, ispovijedamo i vjerujemo da si ti Sin Božji, kojeg je Otac poslao da nam budeš učitelj. Pouči nas o istini. Tvoja riječ je istina, duh i život. Ali tko je od nas dostojan otvoriti evanđelje i proniknuti njegovu dubinu? Samo ti, Gospodine Isuse Kriste, koji si za nas umro na križu i otkupio nas svojom krvlju. Gospodine, daj nam milost da u duhu svete Crkve spoznamo velike istine koje si po evanđelju objavio ljudima. Otvori nam riznicu svoje mudrosti. Učini da tvoja riječ koja prožima našu dušu, osvjetljava i posvećuje naš život, dok ne dođemo u nebo, gdje ti živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Ovu molitvu preporučuje papa u miru Benedikt XVI 

Razmatranje Kristove Muke ima izuzetno snažan učinak, pogotovo u Korizmi.

Četiri osnovna koraka molitve Lectio divina: Lectio-Meditatio-Oratio-Contemplatio                                                                                               

1.     Čitanje - traženje - lectio

Pročitaj dnevno čitanje polako dva do tri puta i dopusti da ti Duh izdvoji riječ. To je riječ za tebe (Rhema). Taj dio posebno polako čitaj. Nastoj čitati kao da prvi put čuješ te riječi. Daj vremena svome srcu da osjeti Riječ.

"Kršćanska predaja obuhvaća tri glavna izraza molitvenog života: usmenu molitvu, razmatranje i unutarnju molitvu. Zajedničko im je sabranost srca." KKC 2721

2. Razmatranje - pronalaženje - meditatio

Ponavljaj polako u sebi riječi koje ti je Duh izdvojio. Dopusti da ti te riječi obuzmu cijelo tvoje biće. Ovdje dopusti da pročitana riječ posredstvom Duha Svetoga postane Riječ. Ne dopusti da te napasti dotiču.

"Razmatranje je molitveno traženje koje pokreće misli, maštu, osjećanje, želje. Cilj mu je vjerom usvojiti razmatrani sadržaj, u suočenju sa zbiljom vlastitog života." KKC 2723

3.     Molitva - kucanje - oratio

Molitva je tvoj odgovor Gospodinu, nakon što si čitajući čuo što ti On govori, a u razmatranju o tome razmislio. Ako si bio otvoren poticajima Duha, dobio si puno toga što bi htio reći Gospodinu.

"Usmena molitva, zasnovana na jedinstvu tijela i duha u ljudskoj naravi, sjedinjuje tijelo s unutarnjom molitvom srca, po primjeru Krista koji se moli svom Ocu i koji učenike ući Očenaš." KKC 2722   

4.     Motrenje - otvaranje - contemplatio

Kada bi željeli opisati iskustva tog izuzetnog dara Božjeg, rekli bi da je kontemplacija i riječ, i misao, i slika, i osjećaj u nestajanju. Sve nestaje da bi se u tebi oslobodilo mjesto samome Bogu.

"Unutarnja molitva jednostavni je izraz otajstva molitve. Ona je pogled vjere upravljen na Krista, osluškivanje Riječi Božje, šutljiva ljubav. Ona nas sjedinjuje s Kristovom molitvom u mjeri u kojoj nas čini dionicima njegova otajstva." KKC 2724

 

Kreni danas i blagoslovljeno Ti bilo!